You are here: Home / Reiki

Reiki

Τι είναι το Reiki (Ρέικι)

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε πως όταν η ενεργειακή ροή του σώματός μας διακόπτεται, αποδυναμώνεται ή μπλοκάρεται έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συναισθηματικών δυσλειτουργιών ή προβλημάτων υγείας.

Επίσης μπορούν να προκληθούν διαφόρων ειδών ανισορροπίες από πολλές καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας, όπως: συναισθηματική ή σωματική αναπηρία, υλικές ζημιές, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, φόβος, ανησυχία, αμφιβολία, οργή, άγχος, αρνητική αυτοκριτική, τοξικότητα, κακές διατροφικές συνήθειες, καταστροφικό τρόπο ζωής και σχέσεις, παραμέληση του εαυτού και έλλειψη αγάπης για τον εαυτό του ή τους άλλους από συναισθήματα που δεν εκφράζονται με έναν υγιή τρόπο.

Όλοι έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον εαυτό τους και να βοηθήσουν τους άλλους να θεραπευτούν. Η συμπαντική ενέργεια ρέει μέσα σε όλους μας. Ωστόσο, η ροή της ενέργειας μπορεί να συναντήσει εμπόδιο σε περιόδους άγχους και ασθένειας.

Το Ρέικι είναι μια απλούστατη, αλλά ισχυρή μέθοδος θεραπείας, στην οποία, με τη χρήση των χεριών, τα εμπόδια εξαφανίζονται και η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται στο σώμα. Αυτή η ενεργοποιός δύναμη που ξαναζωντανεύει και απελευθερώνει το δυναμικό που υπάρχει μέσα μας, η δύναμη αυτή υπάρχει σε κάθε έμβιο ον της γης, για να αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματα που προκύπτουν και να ενεργεί στη ζωή του ως αγωγός του καλού.

Έφτασε από την Ιαπωνία στη Δύση, μέσω της Καλιφόρνια και της Χαβάης. Ο ιδρυτής του Ρέικι είναι ο Dr. MikaoUsui, ένας χριστιανός καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Doskina, που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. ODr. Usui πέρασε την υπόλοιπη ζωή του θεραπεύοντας τους ασθενείς και διδάσκοντας το σύστημα που ονόμασε Ρέικι:

 • Rei(Ρέι)-συμπαντικό
 • Ki(Κι)-ζωτική δύναμη

Μετά από μερικά χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στην ίδια τους τη θεραπεία, για να είναι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Έτσι, ξεκίνησε να διδάσκει τις πέντε (5) Αρχές του Ρέικι. Σκοπός αυτών των Αρχών ήταν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια θετική πνευματική και ψυχολογική στάση, που θα συμπλήρωνε τη θεραπεία.

Οι 5 Αρχές του Ρέικι είναι συστατικά μιας πλήρους ζωής και πρέπει να τις εξασκούμε καθημερινά. Μας βοηθούν να πιστέψουμε ότι ακόμη και μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ευτυχία και την ευεξία μας.

Αυτές είναι:

 1. Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς: Μόνο για σήμερα, ο νους να είναι ήσυχος.
 2. Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις: Μόνο για σήμερα μείνε ήρεμος.
 3. Μόνο για σήμερα, κέρδιζε τίμια το ψωμί σου: Δεν κάνω κακό σε κανέναν και σε τίποτα, δεν βλάπτω το περιβάλλον.
 4. Μόνο για σήμερα, τίμα όσους όσους συναντάς: Τιμώ τους γονείς μου, τους δασκάλους, τους φίλους μου και τον εαυτό μου.
 5. Μόνο για σήμερα, δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον: Ευχαριστώ όλα τα έμβια όντα και όλες τις καταστάσεις, όποιες κι αν είναι, για το πολύτιμο δίδαγμά τους, για την ανάπτυξη και επίγνωση.

Το Reiki λειτουργεί συμπληρωματικά στην Ανατολική και Δυτική ιατρική και ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από αυτό. Είναι ευεργετικό για την υγεία των γυναικών (ακόμη και εγκύων), των ηλικιωμένων ανθρώπων, των παιδιών και είναι επίσης εξαιρετικό για χρήση σε ζώα (σκύλους, γάτες, άλογα), τα φυτά, νερό, κλπ.

Οφέλη για την υγεία με την εφαρμογή Reiki

Μακράς διάρκειας πρακτική του Reiki σε ολόκληρο το σώμα θα αποκαταστήσει σταδιακά τη γενική κατάσταση του οργανισμού. Θα ανοίξει τα ενεργειακά κανάλια και αυτό θα επιτρέψει στο σώμα να αντιμετωπίσει σωστά και φυσικά το άγχος, την συσσώρευση τοξινών και την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία με την εφαρμογή Reiki είναι:

 • Δημιουργεί βαθιά χαλάρωση και βοηθά το σώμα να απελευθερώσει το άγχος και την ένταση.
 • Επιταχύνει τη ικανότητα αυτοΐασης του σώματος.
 • Παρέχει καλύτερο ύπνο.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Βοηθά σε τραυματισμούς και χρόνια προβλήματα (άσθμα, έκζεμα, πονοκέφαλοι, κτλ.) και βοηθά στη καταπολέμηση των εθισμών.
 • Ανακουφίζει από τον πόνο.
 • Αφαιρεί τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα, ρυθμίζει την ροή της ενέργειας του ενδοκρινικού συστήματος φέρνοντας το σώμα σε ισορροπία και αρμονία.
 • Βοηθά το σώμα στον καθαρισμό του από τις τοξίνες.
 • Μειώνει τις παρενέργειες των φαρμάκων και βοηθά τον οργανισμό να επανέλθει πολύ γρήγορα παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που έχει καθοριστεί μετά από χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
 • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αυξάνει την ζωτικότητα και αναβάλλει τη διαδικασία γήρανσης.
 • Έκζεμα, άσθμα, αλλεργίες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνους στη μέση, αρθρίτιδες),
 • Αυξάνει την συχνότητα δόνησης του σώματος.
 • Βοηθά σε περιπτώσει αιφνιδίου σοκ, ανακουφίζει πόνους από τραυματισμούς και επιταχύνει την επούλωση.
 • Βελτίωση του ύπνου, βελτίωση ελέγχου διατροφής
 • Βοηθά την πνευματική ανάπτυξη και τη συναισθηματική εκκαθάριση.

Ρέικι & chakras (ενεργειακά κέντρα)

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας, οι θεραπευτές του Ρέικι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες θέσεις των χεριών, που αντιστοιχούν στο φυσικό σώμα, τα όργανά του και τα επτά τσάκρα. Τα τσάκρα (chakra) είναι κέντρα συγκέντρωσης ενέργειας που πάλλονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η ενέργεια του Ρέικι εξισορροπεί τα τσάκρα και το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει το σώμα και ανακουφίζει από σωματικές και συναισθηματικές ενοχλήσεις.

Κάθε τσάκρα συνδέεται με συγκεκριμένους αδένες και μέρη του σώματος, καθώς και με συγκεκριμένες πτυχές της συναισθηματικής και ψυχικής ενέργειας, από το βασικό ένστικτο επιβίωσης, έως και την αναζήτηση της γνώσης.

 • 1ο τσάκρα

  Της ρίζας, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, συνδέεται με τα επινεφρίδια, την ουροδόχο κύστη, τα γεννητικά όργανα, την σπονδυλική στήλη και τη ζωτική ορμή.

 • 2ο τσάκρα

  Το ιερό τσάκρα, σχετίζεται με τις ωοθήκες και τους όρχεις, τα όργανα αναπαραγωγής, τα πόδια και τη ζωτικότητα.

 • 3ο τσάκρα

  Του ηλιακού πλέγματος. Συνδέεται με το πάγκρεας, το συκώτι, το στομάχι, καθώς και με τη δύναμη, το φόβο και τον έλεγχο.

 • 4ο τσάκρα

  Της καρδιάς. Συνδέεται με το αδένα θυμού, την καρδιά, τους πνεύμονες και την αγάπη.

 • 5ο τσάκρα

  Του λαιμού. Σχετίζεται με το θυροειδή αδένα, τις φωνητικές χορδές, τα χέρια και την αυτο-έκφραση.

 • 6ο τσάκρα

  Του τρίτου ματιού. Σχετίζεται με την υπόφυση, το μέτωπο, τη διάνοια και την όραση μέσω του «τρίτου ματιού».

 • 7ο τσάκρα

  Της κορώνας. Συνδέεται με την επίφυση, το κρανίο και την πνευματική επίγνωση.

Οι θεραπευτές θεραπεύουν όλο το άτομο, δουλεύοντας συστηματικά με όλο το σώμα και τα τσάκρα του. Η θεραπεία βρίσκει μόνη το δρόμο της και δεν είναι κατευθυνόμενη. Ο αποδέκτης παίρνει όση ενέργεια χρειάζεται και αυτή κατευθύνεται στις περιοχές που τη χρειάζονται.

Επειδή δύσκολα κάποιος από εμάς θα καταλάβει με λόγια τι είναι το Ρέικι, καλό είναι να μπούμε στη διαδικασία να το βιώσουμε. Υπάρχουν πλόεν πάρα πολλοί θεραπευτές Ρέικι, που μπορείτε να απευθυνθείτε ή να εμφανιστεί μπροστά σας. Σϊγουρα, κάποιοι απ’ αυτούς να μην είναι σοβαροί επαγγελματίες ή να μην έχουν δώσει τον σεβασμό που αρμόζει στο Ρέικι, υπάρχει όμως πληθώρα θεραπευτών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη θεραπεία.

Γι αυτό βιώστε όλοι μια θεραπεία Ρέικι. Το μόνο που έχετε να χάσετε εξάλλου, είναι η πλευρά του εαυτού σας που δεν σας άρεσε πριν.

Η Ιστορία του Reiki / MIKAOMI USUI.

Ο Μικαόμι Ουσούι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1862 στο χωριό Γιάγκο της επαρχίας Γιαμγκάτα του νομού Γκιφού, στη νότια Ιαπωνία.

Η τέχνη του Reiki ανακαλύφθηκε εκ νέου απ’ τον Δρα Ουσούι στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτός έδωσε την ονομασία Rei-ki.Rei στην ιαπωνική γλώσσα σημαίνει άγιος, πνεύμα, μυστήριο. Ki σημαίνει ενέργεια, φυσικό περιβάλλον, ταλέντο, συναίσθημα.

Ο Μικαόμι Ουσούι δεν ήταν γιατρός με την κλασική έννοια της λέξης, ήταν γιατρός με την ουσιαστική σημασία της λέξης, καθώς αφιέρωσε τη ζωή του στη θεραπεία τού σώματος και του πνεύματος του ανθρώπου.

Η Ιστορία του Reiki αρχίζει ως εξής: Ο Δρ. Ουσούι είχε κάποτε μια επιχείρηση που χρεοκόπησε αφήνοντάς του όχι μόνο το βάρος μεγάλων χρεών αλλά και μια τεράστια επιθυμία να αναζητήσει κάτι διαφορετικό από τον υλικό πλούτο. Έπειτα από χρόνια αναζήτησης, όπου μελέτησε τις χριστιανικές γραφές, τις κινέζικες, τις βουδιστικές και τις παλιές βουδιστικές σούτρες, ανακάλυψε κάποιους σανσκριτικούς τύπους και σύμβολα που έμοιαζε να ’διναν απάντηση στα ερωτήματά του.

Τον καιρό εκείνο, ο Ουσούι συνήθιζε να κάνει διαλογισμό σε έναν καταρράκτη στο όρος Κουράμα. Μια μέρα ανέβηκε στο βουνό και αποφάσισε να μείνει εκεί και να διαλογιστεί 21 ημέρες κάνοντας και νηστεία. Ξαφνικά, στο τελείωμα της 21ης μέρας, ένιωσε μια ισχυρή ενέργεια να τον διαπερνάει. Ο Ουσούι βίωσε την εμπειρία ενός Σατόρι, που σημαίνει μια φευγαλέα ματιά σε μια ανώτερη πραγματικότητα ή ξαφνική κατανόηση.

Όταν, στη συνέχεια, έχτισε το θεραπευτικό σύστημα Reiki, πρώτα το εφάρμοσε στον εαυτό του και στην οικογένειά του, είδε ότι ήταν αποτελεσματικό σε διάφορες ασθένειες κι έτσι αποφάσισε να μοιραστεί τις γνώσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Άνοιξε μια κλινική στο Τόκιο το 1921, όπου όχι μόνο θεράπευε ασθενείς αλλά διοργάνωνε και σεμινάρια για να διαδώσει τις γνώσεις του. Το 1923, στο μεγάλο σεισμό του Τόκιο πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους τραυματισμένους. Το 1924, έφτιαξε μια καινούργια κλινική έξω από το Τόκιο.

Ο Δρ. Ουσούι ήταν πολύ ζεστός, απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ποτέ δεν έκανε επίδειξη και πάντα ήταν χαμογελαστός, με μεγάλο θάρρος στις αντιξοότητες.
Πάνω από 2000 άνθρωποι έμαθαν Reiki από τον Δρ. Ουσούι, κι ακόμα περισσότεροι το έμαθαν από τους μαθητές του και το διέδωσαν ακόμα πιο μακριά. Άφησε το σώμα του στις 9 Μαρτίου 1926. Θάφτηκε στο ναό Σαϊχότζι σ’ ένα βουδιστικό ναό στα προάστια του Τόκιο.

Πριν αφήσει το σώμα του, ο Δρ. Ουσούι έχρισε τον ΤσουζίροΧαγιάσι, Μέγα Δάσκαλο του Reiki.