You are here: Home / Πανευρυθμία

Πανευρυθμία

Η Πανευρυθμία είναι ιερός χορός, που συνδυάζει κινήσεις, μουσική και κείμενο. Αυτοί που τον χορεύουν κινούνται σε κύκλο ανά ζευγάρια και ακολουθούν τον ρυθμό της μελωδίας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Η σημασία αυτού του χώρου φαίνεται στην ετυμολογία της λέξεως πανευρυθμία, (παν + ευ + ρυθμός) που είναι ο παγκόσμιος συμπαντικός ρυθμός. Έχει δημιουργηθεί στην βάση της κινήσεως των ουράνιων σωμάτων (πλανήτες άστρα), αυτός ο χορός έχει τρία μέρη : – Η Πανευρυθμία, αποτελείται από 28 ασκήσεις

Οι Ηλιακές Ακτίνες (12 ακτίνες από 6 ζευγάρια + εξωτερικός κύκλος)
Το Πεντάγραμμο (Κάθε πεντάγραμμο έχει 5 ζευγάρια) Η συνολική διάρκεια της Πανευρυθμίας είναι περίπου 1 ώρα. Στην Πανευρυθμία συμμετέχει απεριόριστος αριθμός ατόμων. Η μουσική εκτελείται από διαφορετικά όργανα. Προτεραιότητα έχει το βιολί – που είναι το πιο κοντινό όργανο στην ανθρώπινη φωνή εκφραστής της μελωδίας»

Ποια είναι τα οφέλη της;

«Κατά τη διάρκεια του χορού συμμετέχουν όλες οι μυϊκές ομάδες και επιβαρύνονται ισομερώς τα άνω και τα κάτω άκρα. Ο χορός στην ύπαιθρο στον καθαρό αέρα και η ήρεμη βαθιά αναπνοή βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στο αναπνευστικό σύστημα και ισορροπεί την κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος, η αντοχή του οργανισμού και η κυκλοφορία, πράγμα που ελαφρύνει την εργασία της καρδιάς». Με την Πανευρυθμία «Εμπλουτίζονται οι γνωστικές διαδικασίες της αφηρημένης και θετικής σκέψης, και οι συναισθηματικές εμπειρίες υπό την επίδραση της μουσικής και του κειμένου των συγκεκριμένων ασκήσεων».

Οι ασκήσεις της Πανευρυθμίας είναι σε αρμονία με τον δημιουργικό παγκόσμιο ρυθμό, ο οποίος δημιουργεί και οργανώνει όλη τη φύση και γι’ αυτό το λόγο έχουν ισχυρή επίδραση. Οι ασκήσεις δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κατευθύνει ισορροπημένα τις ενέργειες της γης και του ουρανού και να αποκτά αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Η αφομοίωση και η σωστή διάθεση των ενεργειών του Ηλίου, που πραγματοποιούνται κατά τις ασκήσεις αυτές, διατηρούν τις λειτουργίες τόσο του φυσικού σώματος, όσο και των λεπτών σωμάτων του ανθρώπου. Η ενασχόληση με την Πανευρυθμία συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών και ενισχύει την αίσθηση της ευδαιμονίας».

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους και λειτουργεί με ελεύθερη συνεισφορά – δωρεά!

Η πανευρυθμία στο studio διδάσκεται από τον Νικόλαο Αθανασιάδη ο οποίος διδάχθηκε την τεχνική αυτή στισ 7 Λίμνες του ρίλα , το καλοκαίρι του 2013 από Βούλγαρο Δάσκαλο και την ομάδα.

Το δικό του βίωμα και τα οφέλη που προσκόμισε ο ίδιος από τον χορό τον οδηγούν σήμερα να διδάξει την Πανευρυθμία και στην Θεσσαλονίκη.

Ο Δάσκαλος

O Πέταρ Κωνσταντίνωφ Ντάνωφ γεννιέται στις 11 Ιουλίου 1864 στο χωριό Χαντέρτσα (σήμερα Νικολάεφκα, 30 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Βάρνα). Είναι το τρίτο παιδί στην οικογένεια του ιερέα Κωνσταντίν Ντάνοφσκι και της Ντόμπρα Τσορμπατζή Ατανάσοβα.
Το 1888 μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσής του στην πόλη Σφιστώφ αναχωρεί για την Αμερική, όπου σπουδάζει θεολογία στην πιο έγκριτη τότε Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Μετά την αποφοίτησή του εγγράφεται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου για δυο χρόνια σπουδές.

Το 1895  (σε ηλικία  31 ετών) επιστρέφει στη Βουλγαρία και αφοσιώνεται σε απομονωμένη και βαθειά εσωτερική εργασία. Διαμένει βασικά στο σπίτι της αδελφής του Μαρίας στη Βάρνα. Το 1896 εκδίδει το βιβλίο «Επιστήμη και Αγωγή». Τα χρόνια μέχρι το 1900 περνάει από μεγάλη εσωτερική μεταμόρφωση και φώτιση και ξεκινάει την πνευματική του αποστολή. Τα επόμενα 11 χρόνια ο Πέταρ Ντάνωφ παραδίδει πολλές διαλέξεις πάνω σε πνευματικά θέματα και φρενολογία σε διάφορα μέρη της Βουλγαρίας. Οι περιοδείες που κάνει τον βοηθάνε να γνωρίσει την εθνοψυχολογία του Βουλγάρου και να εμπλουτίσει τις φρενολογικές του έρευνες.

Το 1899 στη Βάρνα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των οπαδών του στην οποία έρχονται τρία άτομα. Από εκείνη τη στιγμή διοργανώνονται τακτικά ετήσιες συναντήσεις  και συμμετέχουν δεκάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες άτομα. Έτσι ξεκινάνε οι θερινές συνελεύσεις της Πνευματικής αλυσίδας που αποτελεί τη βάση της Κοινότητας Λευκής Αδελφότητας. Λόγω του ιδιαίτερου βάθους και ενόρασης με τα οποία διακρίνονται οι διαλέξεις του Πέταρ Ντάνωφ σε μία από αυτές τις συνελεύσεις ακούγεται η προσφώνηση «Δάσκαλε», που παραμένει από τότε.

Από το 1904 εγκαθίσταται στη Σόφια, ενώ μετά το 1911 αρχίζει να εκφωνεί δημόσια τις κυριακάτικες ομιλίες του, οι οποίες ξεκινούν στις 10 το πρωί και κρατάνε περίπου μία ώρα. Το 1922 εγκαινιάζει τη Σχολή της Λευκής Αδελφότητας και επί 22 χρόνια παραδίδει παραπάνω από 4000 διαλέξεις, γράφει ειδική μουσική, δίνει συμβουλές για υγιεινή ζωή και προσωπικό παράδειγμα εφαρμογής των ιδεών του. Στη Σχολή του οι θεωρητικές γνώσεις συνδυάζονται με πνευματικές πρακτικές, μεθόδους αυτοκαλλιέργειας, ασκήσεις ανάπτυξης του σώματος, του νου και εξευγενισμού των συναισθημάτων.

Από το 1922 ο Δάσκαλος Μπεϊνσά Ντουνό πηγαίνει τακτικά σε εκδρομές με τους μαθητές του στα βουνά – στο Βίτοσα και στην κορυφή Μουσαλά της Ρίλας. Από το 1929 κάθε έτος διοργανώνεται θερινή κατασκήνωση στην περιοχή «Επτά λίμνες της Ρίλας». Σ’ αυτό το «θερινό πνευματικό σχολείο» οι μαθητές ενθαρρύνονται για να έρθουν σε πιο στενή επαφή με τη φύση, να αξιοποιήσουν τα αγαθά της, να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες στο βουνό και να δουλεύουν σε συνεργασία και αρμονία για την τελειοποίηση του εαυτού τους.

Από το 1932 μέχρι το 1942 κοντά στη Σόφια τίθεται η αρχή της Πανευρυθμίας, οι κινήσεις και η μελωδία της οποίας δόθηκαν από τον Δάσκαλο Μπεϊνσά Ντουνό. Τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές και οπαδοί από την χώρα μαζεύονται και ενώνονται στον κύκλο της Πανευρυθμίας, η οποία υπερβαίνει τα εθνικά όρια και αυτή τη στιγμή χορεύεται στις πέντε ηπείρους.
Στις 27 Δεκεμβρίου 1944 μετά από σύντομη ασθένεια ο Δάσκαλος Πέταρ Ντάνωφ ολοκληρώνει την επίγεια ζωή του.

Ο κύκλος της Πανευρυθμίας Η Πανευρυθμία (Panevritmia) είναι χορός ή σύνολο ασκήσεων που, σύμφωνα με τον εμπνευστή του˜, Danov, εναρμονίζουν τον άνθρωπο με τον εαυτό του, τη φύση και του δίνουν τη σωστή προσέγγιση προς τον πλησίον του. Μοιάζουν μάλλον με ένα δυτικό τύπο Tai Chi. Είναι αργός και έχει συγκεκριμένες, απλές κινήσεις. Ο χορός, που αρχίζει με ζευγάρια, καταλήγει σε κύκλο, όπου ακούγεται μουσική από βιολιά. Στόχος είναι να νιώσουν το περιβάλλον και ν’ αντλήσουν έμπνευση και ενέργεια από τη φύση. Η Πανευρυθμία εκτελείται νωρίς το πρωί στη φύση την περίοδο 22 Μαρτίου – 22 Σεπτεμβρίου, όταν το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας, σύμφωνα με τους οπαδούς, γεμίζουν ενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό